De koolstofkringloop, hoe zat het ook alweer?

De BiNaS op school, die goede oude tijd. Wie kent nog tabel 93F? De tabel over de koolstofkringloop. Het verschil tussen de lange- en korte kringloop zetten wij hier nog even op een rijtje. 

De korte koolstofcyclus omvat de beweging van Koolstof (C)-atomen over een relatief korte tijd. Dit is de beweging van CO2 wat uit de lucht wordt opgenomen door planten of bacteriën. Deze zetten de CO2 om in glucose door fotosynthese. Wanneer de plant of bacterie gegeten wordt, of op een andere manier geconsumeerd, wordt het voeding voor de ‘consument’. Die het omzet in bijvoorbeeld lichaamsgewicht en verbranding. De verbranding heeft als restproduct weer CO2 waardoor de cyclus weer rond is!

De lange koolstofcyclus duurt, zoals de naam doet vermoeden, lang. Zeker in vergelijking met een mensenleven. Sommige dode planten of dieren komen onder aardlagen terecht. Hierdoor gaan ze niet rotten (geconsumeerd door schimmels en bacteriën), maar vormen een bijna permanente opslag van C-atomen. Deze opslag heeft over miljoenen jaren plaatsgevonden en het klimaat gevormd zoals wij die nu kennen. Maar de mens haalt deze laag uit de grond door het oppompen van olie en gas bijvoorbeeld. En dit hoort natuurlijk niet  in deze cyclus…

En om de gevolgen van deze verstoring van de koolstofkringloop verder te voorkomen hebben we wereldwijd afspraken gemaakt over CO2-reductie. Een manier om inzicht te krijgen in de uitstoot is de CO2-voetafdruk. De belangrijkste boodschap is hier natuurlijk het stoppen met de verstoring door over te gaan op duurzame energie!

Onze route start het soepelste en snelste met een korte belafspraak.